Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
Ručně kované originální japonské kosičky. Mají cejch kovářského mistra.
Inspirováno japonskými mistry.
Kosička se skládá z:
- kosiště (dřevěné rukojeti) - tvrdé dřevo, napuštěné včelím voskem
- list kosičky vyrobený z kvalitní oceli
- kovová objímka zajišťující upevnění kosičky v kosišti.
K bezpečnému upevnění je použit ještě jistící šroub. Jedná se o rozebiratelné spojení.
Použití: na vyžínání travin a plevelů, dosekávání malých ploch nepřístupných pro sekačku, pro místa bez elektrického připojení.
Lze též pověsit na zeď jako dekorační předmět.
Použitelnost je univerzální leváky i praváky.
Brousí se jako běžný nůž.
Kovářský mistr nabízí broušení za 85 Kč /ks.
Stačí zaslat pouze list kosičky, který se uvolní z kosiště po povolení jistícího šroubu.
Rozměry:
Malá kosička: kosiště dl.50 cm, kosa - 227 mm délka, 31 mm výška
Velká kosička: kosiště dl.82,5 cm, kosa - 280 mm délka, 37 mm výška
Jedná se o práci na zakázku od kovářského mistra. Počítejte s dodací lhůtou cca 3-5 týdnů.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ VYŽÍNACÍ KOSIČKA - VYUŽITÍ A ZPŮSOB PRÁCE.
Vyžínací kosičky mají svůj původ na japonských ostrovech, kde se dosud využívají v drobném zemědělství. Naše kosičky jsou uzpůsobeny práci v
místních podmínkách. Obecně se používají zejména k vyžínání přerostlé trávy, bodláčí, ostružiní, případně slabých náletových kmínků.
Kosičky nesekají, ale řežou, tak jako klasické kosy. Pohyb kosičky je tedy podobný jako u kosy.
U náletových kmínků ale nevyžínáme.
Kmínek jednou rukou uchopíme cca 0,5 - 1 m vysoko. Druhou rukou uchopíme kosičku v blízkosti čepele, ostřím od sebe. Tlakem od sebe a tahem k sobě kmínek odřízneme. V případě potřeby řez zopakujeme.
Kosička rozhodně nenahrazuje mačetu ani sekeru.
Při nesprávném použití může dojít k poškození.
Otupení ostří při práci je normální a přirozené.
Údržba a broušení se provádí stejně jako u klasických nožů.
Ostří má čočkovitý výbrus.